REVIEW OF TABLET DEVICE PURCHASE REQUESTS
Frequently Asked Questions

Per Technology Letter (TL) 12-12, all tablet device purchases are to be approved by the California Technology Agency (Technology Agency). _________________________________________________________________________


1. Q: Once all Department and Agency approvals are completed, how should the request be transmitted to the Technology Agency?  

A: Searchable PDF versions should be emailed to the common CIOPMOSubmission@state.ca.gov inbox. If there are other relevant files, a vendor quote for example, please also include them in the email. They do not need to be scanned into one document.  
 
2. Q: How long will it take to get a decision? 

A: The Technology Agency will process it as quickly as possible. However, be advised that any requests approved will go through the Governor’s Office. These reviews are sequential, not concurrent. Additionally, requests during any of the several peak periods throughout the year may take longer. There is not a specific guaranteed turnaround time. Departments are encouraged to plan for purchases to the extent possible. Engaging the Technology Agency early will facilitate a more timely review.
 
3. Q: Does this policy affect other Apple products, for example buying an iMac or PRO Notebook? 

[bookmark: _GoBack]A: No; this tablet device purchase process is not meant to affect the leveraged procurement agreements (LPAs), nor the process for requesting an exemption from those LPAs. Consistent with TL 12-08, there is no change to the requirement for departments to submit an exemption request for any non-tablet IT equipment. 
 
4. Q: How will the Technology Agency advise the department of the decision? 

A: A letter will be electronically issued in the manner consistent with other decision letters 
 
5. Q: Will there be an appeal process if the Technology Agency does not support the Formal IT Solicitation? 

A: There is no formal appeal process.
 


6. Q: What exactly is meant by the security reference “The agency’s Information Security Officer has reviewed the ‘Device Management and Security’ responses and is able to support them through auditable artifacts”? 

A: There are three items under the Device Management and Security section which require the “Yes” checkbox response to be considered for approval. The first relates to acknowledgement that the agency has security processes in place consistent with State Administrative Manual sections related to Information Security. For example:
· Storage on a tablet device should not only be encrypted, but that encryption should be compliant with the Federal Information Processing Standards (FIPS) 140-2 standard. We note that, as of August 2012, data encryption native to the Apple iPad is not FIPS 140-2 certified. That implies that agencies purchasing iPads are essentially stating that other, non-native encryption that meets the certification is being utilized. 
The second relates to acknowledgement that the standards for telework and remote access included in Statewide Information Management Manual Section 66A are met or exceeded. Some examples: 
· Does the agency ensure that all tablet devices used to connect to the agency IT infrastructure are checked and use up-to-date operating system and security software every time a remote connection is initiated? 
· Are users trained in the security policies before using the tablet device? 
· Is a strong-password policy enforced? 
The third checkbox is an acknowledgement that the Information Security Officer for the agency 
a) Agrees with the answers in the first two items, and 
b) Affirms that the agency has tangible evidence discoverable in a security audit.

7. Q: My quote is bundled. Do I need to break out the costs into the categories in the Economic Analysis section? 

A: To the extent possible, please break down the costs into the categories provided. If that is not possible, include the bundled cost and add a footnote explaining the nature of the combined figure.

8. Q: If a tablet device is available through a leveraged procurement vehicle, do I still need to submit a Tablet Device Purchase Justification Form for approval to purchase the tablet?

A: Yes, as set forth in TL 12-12, all tablet device purchases are to be approved by the Technology Agency.
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